Spoření, zlato, podílové fondy. Malý průvodce světem financí

V čase, kdy se roční inflace blíží ke třem procentům (v roce 2019 to bylo podle statistiků přesně 2,8 procenta) je jistě moudré nenechávat volné finanční prostředky ležet ladem. Jenomže taková rada se snadno vysloví, ale hůře uskuteční. Možností zhodnocování peněz je více, jenže nejsou bez rizika. Případně – když člověk na sebe riziko nechce brát – jejich efekt je nízký. Navzdory tomu si udělejme krátký přehled některých možností přicházejících v úvahu.

Vydáno: 11. 2. 2020
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

KORUNKA KE KORUNCE
Sláva vkladních knížek je bohužel dávno pryč. Malou náhradou je specializovaný účet zaměřený na spoření, známý téměř každému majiteli běžného účtu. Známý z jednoduchého důvodu, banky totiž souběžně a s velkým bubnováním nabízejí i účet spořicí. Vklady jsou zde o něco lépe úročené, ale zázraky se ani v tomto případě nedějí. Sem tam najde reklamní akce s lepší nabídkou, ale prakticky vždy je časově omezená a omezená bývá také výše vkladu. I kdybyste při troše hledání narazili na relativně vyšší úrokovou sazbu, inflace zůstane o koňskou hlavu před vámi.

Na druhou stranu zde není třeba žádných znalostí a velikou výhodou je, že střadatel má peníze stále k dispozici. „Zavrhovat tuto formu spoření není nutné, ale vyplatí se spíše jen v krátkodobém horizontu, když člověk počítá s tím, že peníze bude o několik měsíců potřebovat,“ řekla pro Deník Tereza Píchalová ze společnosti Partners.

AKCIE A INVESTICE
Ti starší si dobře pamatují, jak se přesně před třiceti lety z občanů stali alespoň na krátkou chvíli tzv. dikové.

Tedy držitelé investičních kuponů. Prostřednictvím kuponů bylo možné investovat do konkrétních československých podniků a stát se majitelem příslušných akcií. Většina občanů sice sen o případném zbohatnutí rychle dosnila, ale z historie víme, že někteří jedinci se tehdy svými schopnostmi vůbec neztratili. Ale ironii nechme stranou, přece jen je to minulost.

Avšak to, co platilo tehdy, platí i dnes. Při tomto způsobu investování potřebujete znalosti, které jen tak nezískáte a musíte se obrátit na obchodníka s cennými papíry. A za jeho služby se platí.

Když už akcie máte, stanete se spoluvlastníkem vybrané společnosti a získáte nárok na výplatu podílu na zisku. Cizím slovem – dividendy.

Zisk však lze dosáhnout i prodejem akcií, neboť jejich hodnota se v průběhu let mění.

O něco oblíbenější jsou podílové fondy, které investují do vybraných podniků za vás a vy máte „jen“ podíl na této investici. Strategie fondů bývá různá a výnosy také.

Podle Martina Nováka ze společnosti Broker Consulting se ekonomická stabilita českých domácností v loňském roce projevila i na zvýšeném zájmu o investice do podílových fondů. Uvádí, že nejvyšší výnos – 21,12 procenta – dosáhl u nich Akciový fond, zatímco Nemovitostní fond ztratil 6,9 procenta.

ZLATO A JINÉ MOŽNOSTI
V podobném přehledu nelze v žádném případě vynechat investice do zlata a ani další alternativní metody, i když vždy půjde jen o kamínek do celkové mozaiky. Server specializovaného obchodníka s drahými kovy – společnosti Goldengate.cz – uváděl, že cena tohoto drahého kovu byla v pátek minulý týden 36 127 korun za troyskou unci (31 gramů). Cena stoupá již delší dobu a taková je i další tendence.

Na koupi zlata ve větším množství má však jen málokdo dost kapitálu. Zde se proto zájemcům nabízí především cesta postupného nákupu, na konci které bude vytoužená cihlička – s váhou podle tloušťky peněženky.

Kdo vidí směr v investici do virtuálního bitcoinu, má šanci také. Ale vzhledem k velikému pohybu kurzu je dobré mít v blízkosti vždy i tabletky proti bolení hlavy.

Zdroj: Deník