Hypotéky postupně zlevní. Na sazby kolem dvou procent ale mohou Češi na dlouhou dobu zapomenout

Kdo nevyužil poslední roky k získání hypotéky s extrémně nízkou úrokovou sazbou, další šanci hned tak nedostane. Sazby se sice dlouhodobě neudrží na současných dvacetiletých maximech, i tak ale zůstanou v nabídkách bank výrazně dražší úvěry, než na jaké byli Češi posledních sedm let zvyklí. Až do loňského roku byly standardem hypotéky se sazbami kolem dvou procent. Letos v říjnu činila průměrná sazba 5,85 procenta. Dlouhodobě drahé hypotéky by však mohly znamenat, že se z úvěru na bydlení stane produkt pro užší vrstvu obyvatel, než tomu bylo doposud. To by ovlivnilo celý realitní trh.

Vydáno: 15. 12. 2022
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

„Peníze mají svoji cenu a ta za poslední dekádu vybočila a degradovala. Osobně si myslím, že pokud se cena hypoték vrátí do pásma v rozmezí tři až pět procent, tak je to ‚zdravá‘ cena dlouhých peněz, na kterou se dokážeme adaptovat,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, zaměřené na zprostředkování hypoték.

Podobně mluví i většina dalších expertů, které HN oslovily. „V období tak nízkých sazeb, jaké platily v posledních letech, nebyl rozumný prostor pro pokrytí nákladů, rizik, likvidity a současně vytvoření nějaké rozumné marže,“ míní například David Eim, místopředseda představenstva makléřské firmy Gepard Finance. A pokud by se trh někdy vrátil k extrémně nízkým sazbám, nebude to podle Jana Brejla, obchodního ředitele poradenské společnosti Partners, dříve než za pět let.

Jestliže se uvedené předpovědi vyplní, bude to pro běžného člověka znamenat následující. Ve chvíli, kdy by si vzal aktuálně průměrnou hypotéku ve výši 2,9 milionu se splatností 30 let, platil by za ni při 3,5procentní úrokové sazbě přes 13 tisíc korun měsíčně. Ještě před dvěma lety, kdy se dala hypotéka běžně sehnat za dvě procenta, by ho ten samý úvěr vyšel o 2,3 tisíce měsíčně levněji. Letos by byla totožná půjčka oproti předpokládanému budoucímu průměru naopak zhruba o 4,4 tisíce korun dražší.

Dlouhodobě drahé hypotéky by ještě zvýraznily nedostupnost vlastního bydlení v Česku. Levné úvěry v uplynulých letech umožňovaly lidem dosáhnout na nákup bytu i přesto, že ceny realit prudce rostly. Nemovitosti sice v posledních měsících začaly zlevňovat, stále však zůstávají tak drahé, že v Praze má problém sehnat peníze na třípokojový byt i domácnost se středně vysokými příjmy.

V hlavním městě se byty na konci října nabízely v průměru za 129 tisíc korun za metr čtvereční. U bytu o velikosti 70 metrů čtverečních by to znamenalo cenu kolem devíti milionů korun. V případě novostaveb by si kupci museli připlatit dalších zhruba 1,7 milionu. Česká národní banka po svém středečním jednání uvedla, že ceny bytů jsou v zemi nadhodnocené zhruba o 60 procent. 

Kvůli kombinaci vysokých cen nemovitostí a drahých úvěrů se hypoteční trh letos podle dat České bankovní asociace propadl od ledna do října o 60 procent. Toto číslo ale trochu zkresluje letošní poměrně silné první čtvrtletí, kdy ještě neplatila přísnější regulace ČNB. Pokud bychom srovnali nejaktuálnější čísla jen za říjen, činí meziroční propad 80 procent.

A ze stejného důvodu váznou i prodeje bytů. V pražských novostavbách se podle dat developerů Central Group, Skanska Residential a Trigema v letošním třetím čtvrtletí prodalo pouze 550 nových bytů. To je zhruba o 40 procent méně než loni. Za celý letošní rok počítají developeři s prodejem tří tisíc bytů, loni jich udali takřka 7,5 tisíce. „Zatímco dříve nový byt financovala prostřednictvím hypotéky polovina klientů, letos se jejich podíl propadl pod dvacet procent,“ říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Velcí developeři ale zatím mohou využít finanční polštář, který si vytvořili v minulých letech, kdy těžili z růstu cen nemovitostí a rekordních prodejů. I proto se zatím nechystají zlevňovat a nabídková cena v pražských novostavbách se drží nad 150 tisíci korunami za metr čtvereční. Zároveň věří, že současný propad je jen dočasný. Oživení má přijít právě s poklesem úrokových sazeb hypoték.

„První, mírnější oživení přijde na jaře 2023. Jaro bývá na trhu bydlení nejsilnější. K zásadnímu oživení pak dojde v roce 2024 s očekávaným návratem hypoték k ‚normálu‘, tedy k psychologické hranici tří procent,“ domnívá se výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Takto optimistické predikce ekonomové ani hypoteční makléři nesdílí. Hypotéky podle nich začnou klesat ve druhé polovině příštího roku, a to jen o 0,5 procentního bodu. Následně budou na zmíněné úrovni mezi třemi a pěti procenty. Například podle Štěpána Hájka, analytika finančních trhů v investiční společnosti XTB, jsou ještě nižší sazby možné, podmiňuje to však tím, že se podaří zkrotit inflaci, ale ekonomika nebude v dobré kondici. Centrální banka by pak měla motivaci podobně jako po poslední krizi zkusit nastartovat ekonomický růst levnými penězi. Taková alternativa podle něj však může nastat zhruba v horizontu pěti let.

Zdroj: iHNed.cz Premium